Sängbord

Att välja en säng och en madrass kan vara väldigt jobbigt och krävande, men en annan möbel som alla sovrum i princip kräver som också kan vara rätt besvärlig att välja är sängbordet.

Sängbord är nämligen möbler som ska fylla flera viktiga funktioner i de flesta sovrum, då de för de första ofta används som avställningsytor. Därför är det vanligt att det står en lampa, som lätt kan tändas och släckas på sängbordet, men även att det t.ex. finns ett vattenglas eller en bok eller något annat som man av olika anledningar vill ha nära till hands under natten på det.

Dessutom innehåller många sängbord numera även förvaringsutrymme, vilket gör att de kan användas för att förvara saker i sovrummet som man behöver ha där, men inte har någon annan förvaringslösning för. Läs mer på http://xn--sngbordet-v2a.se/

Ett väl valt sängbord kan dessutom göra att sovrummet känns med ombonat och väl inrett ut, så även utseendemässigt kan det göra stor skillnad.

Att välja det bästa sängbordet för de egna behoven är dock inte alltid så lätt. Därför har vi satt ihop denna guide till just detta som vi hoppas ska vara till hjälp för alla som behöver skaffa ett sängbord och vill säkerställa att de väljer det rätta.

Tänk på följande när du ska göra ditt val:

Titta på höjden

Ingen gillar nämligen vare sig för höga eller för låga sängbord i längden, så det är viktigt att ditt sängbord har ungefär samma höjd som din säng, då detta är mest praktiskt och skönt när du ligger i sängen. Börja därför din jakt på det rätta sängbordet genom att mäta sängens höjd, helt enkelt.

Titta på stilen

Om du inte är helt säker på att du vill ha ett sängbord som på något vis avviker från de övriga möblerna som står i sovrummet det gäller är nämligen det bästa alternativet att försöka hitta ett sängbord som känns harmoniskt tillsammans med de övriga möblerna, för att det har samma stil, samma färg eller liknande. Harmoni och lugn är trots allt väldigt viktigt i ett sovrum där man vill kunna slappna av i största möjliga mån, och att allt matchar och ”hänger ihop” på något vis är därför väldigt viktigt.

Titta på storleken

För ett jättestort sängbord passar inte på alla platser och det kan även se oproportionerligt ut i ett mindre rum, bredvid en mindre säng och så vidare. Även att ta lite mått på den plats där du vill ställa sängbordet är därför en god ide och glöm inte att titta på proportionerna i förhållande till andra möbler i rummet, rummet i sig och så vidare.

Bestäm dig för hur många sängbord du vill ha totalt

Vissa tycker nämligen att det är ett måste med två, och då kan det vara smart att välja mindre och mer nätta modeller, framför allt om rummet är av det lite mindre slaget. Annat kan nämligen rummet kännas för fullt med saker, vilket inte är ett särskilt trevligt intryck eller en bra känsla.

Bestäm dig för om du vill ha förvaringsutrymme i ditt sängbord eller inte

För som sagt finns denna möjlighet i många sängbord idag, men inte i alla. Var och en måste därför själv avgöra om detta är något man behöver eller vill ha. Bestämmer man sig för att det är något som är önskvärt bör man även fundera på hur mycket förvaringsutrymme man egentligen behöver, så att det finns tillräckligt av det i det sängbord man köper.